Vitt schabrak från Cheval

2011-05-29 @ 11:03:21
hittade ett smått snyggt schabrak från eskradon du hittar schabraket här






Sjunde plats för Rolf-Göran

2011-05-29 @ 09:26:49
Sjunde plats för Rolf-Göran

NÖRTEN-HARDENBERG, TYSKLAND: Rolf-Göran Bengtsson kom på sjunde plats i lördagens sena 1,50-klass.

Fem fel i omhoppningen med den 9-årige Carusso LS La Silla, kostade givetvis placeringar och lämnade plats för sex ekipage med bättre resultat. Tre av dem var dubbelnollor och allra bäst var Johannes Ehning och Salvador V, gårdagens segrare på 1,45-höjder. 

källa ridsport




Sjunde raka för Anna och Arragon

2011-05-28 @ 22:01:06
 
Det blev sjunde raka segern av åtta möjliga för Anna Drugge och Arragon.
Sjunde raka för Anna och Arragon

PRE-korsningen Arragon tog sin sjunde raka seger - av åtta möjliga - med ryttaren Anna Drugge i Klippan.

Vinst i FEIs individuella mästerskapsprogram och en sjundeplats i lagtävlansprogrammet. Dessutom kvalad för start i ponny-SM i augusti.

Ponnyn kom till Sverige från Spanien mer eller mindre oriden, för två och ett halvt år sedan. På grund av en skada har han inte ridits mer än ett år av Anna Drugge och inte gjort mer än tre regionala tävlingar tidigare i sitt liv. Alla starter med vinst.
- Jag var absolut inte förberedd på det här. Vi visste ju inte vad domarna skulle tycka på nationell tävling. Det kan ju vara lite olika med de spanska hästarna, menade Anna.

Mer väntad var Amanda Svanbergs seger med hingsten Jarno RP 145 i FEIs lagtävlansprogram. Men att de skulle vinna med överlägsna poäng, över 71 procent, var oväntat.
- Så höga poäng har jag inte haft sen NM förra året, berättade Amanda som var speciellt nöjd med att ponnyn höll sig lugn och väldigt kontrollerbar under hela ritten.

Klippans RK som arrangerade nationell ponnydressyr för fjärde gången överraskades av det stora antalet starter. Över hundra starter gjorde att man fick möblera om och lägga en del av tävlingen utomhus för att hinna med under dagen.
- Det beror nog på att många vill kvala till SM och att det inte finns så många tävlingar att välja på, menade tävlingsledaren Emma Borgstrand


källa ridsport




Ridtäck från hööks

2011-05-28 @ 20:13:22
hittade ett snyggt ridtäcke från www.Hooks.se . tyckte det var rättså bra pris för att det i gjort i ull 299:- kostar det finns i storlekarna 125, 135 , 145 och 155 så bra storlekar men hade inte gjort något om det fanns i 115 :) du hittar dettta ridtäcket här





blogg paus

2011-05-28 @ 09:30:59
hej , linnéa och jag har inte haft lusst elr orat blogat vi tog en blogg paus men nu är vi tbx så nu kommer jag och linnéa blogg igen blir mycket uppdatering för nu har vi lusst och ork att blogga (Y)


Långritt

2011-05-22 @ 09:34:17
Förlåt att jag inte bloggar men jag tar vara på sista tiden med Nelly :)
16 dagar kvar ... (L)
Kommer sakna.
Igår red jag och Hedvig på långritt, för tosca ska dom hyra ut så hon har inte heller någon att rida :'(
Miss ♥

Hiss / Diss

2011-05-21 @ 14:39:56
isabelle Hissar ett Grimmsett från hööks .
mycket snyggt grimmsett den e ett bra pris bara 79:- om jag ska vara neggativ så hadde den inte gjort något om det var ett grimmskaft till grimman och flyweil

här en bilden på grimman och flyweil






Dagens vill ha

2011-05-21 @ 14:01:16
detta Täcket Antisweat Showmaster vill jag ha till Kirsthi mycket prisvärt bara 179:- du hittar täcket här




Mammas Zoofix prudukter från hööks :D

2011-05-21 @ 13:49:48
mamma säljer zoofix prudukter till hööks och nu är dom på hemsidan och i butiken :D

 här e bilder på dom

 1. Schampo Zoofix Aloe vera , du hittar denna prudukten här



2. Sårspray Zoofix Aloe vera , Du hittar denna prudukten här






3. Linement Zoofix Aloe vera , du hittar denna prudukten  här

4. Gel Zoofix Aloe vera , du hittar denna prudukten här

5. specialsalva Zoofix Aloe vera , du hittar denna prudukten här




Dressyr Outfit

2011-05-17 @ 20:18:22

en outfit jag kan tänka mig att ha till mig och kirsthi i dressyren :)


Bryggholmen :)

2011-05-17 @ 20:06:29

imorron var jag och min klass till en ö som heter bryggholmen soa bli sköjj förutom att det inte finns någon elr elr rinnande vatten så fi ska typ pumpa fatten från nån sak :/ och så ska vi sova i tältkåtor och ingen värme så jag kommer hem vid kl 16.00 på fredag såkan inte blogga imorron elr på torsdag :/


Ridniing

2011-05-16 @ 20:05:21
Ajajajaj vad ont jag har i baken! Idag så har jag ridit barbacka och vart med gabbe.
Nelly var jättefin och mjuk, jag provade lite galoppombyten xD hon byter ju faktiskt med fram!
Nu så kollar jag på shettisar tillsalu xD Mest för att ha någonting att göra. Så lyssnar jag på ny och fräsh musik också x') Nu är det inte långt kvar tills jag ska lämna nelly + att karlshem närmar sig med stormsteg.
Hoppas att jag får rida hos Johanna, ska nog ringa till henne direkt när jag kommer hem från ridlägret då jag kommer vara mest ledsen då... Men det tänker vi inte på nu. Tjingeliiing

Nedräkning

2011-05-16 @ 18:51:39
Dagar kvar till karlshem

dagens fråga

2011-05-16 @ 14:38:01
brukar du smörja dina hästars hovar med hovfett elr något liknande isf villket ? vrf smörjer du med hästen hovar med hovfett? om du inte gör det isv vrf??
själv brukar jag göra det varge dag för jag vill inte att kittys hovar sak toka ut :)





klövervaselin?

2011-05-16 @ 14:19:13
en dag när jag stog och borstage kitty så märkte jag att hennes mule , läppar var så himla hårda och strävla elr vad man ska förklars så då tänkte jag att man kunde testa smörja mulen och läpparna men klöver vaselin så då tänkte jag att jag smörjer dom nästan vargen dom i 4-5 dagar så igår när jag kände så var dom mycket mycket bättre dom var lagom mjuka som dom ska vara inte lika sträva som förut , för mulen och läpparna kan väl typ torka ut?? så det ska jag fortsätta med.
så det rekomenderas om ens häst har sträva/ hård mule och läppar :)


Shoppat shoppat ...

2011-05-16 @ 13:16:02
hej har presis beställt massor av saker från hööks jag beställde
men när jag har fått sakerna får ni se vad jag beställde :D




Ajaj

2011-05-16 @ 08:45:34
Sorry för dålig update!
Igår tävlade jag...
PÅ clear rounden så vägrade hon på ett hinder och sen fick man köra om och då så gick vi nolla, men fick alltså då ingen rosett.
Sen på två faser så var det ekohus och jag kom etta med tre andra :)
Är fett nöjd iaf och det var nyttigt att hon stannade, jag drev som sjutton i andra klassen! :D
Idag kommer gabbe sen så skulle jag ha ridit för åsa men det blev ingenting med det. Jag vill vara med issa!!!
Sorry för dålig update återigen !  :O

får man vara duktig??

2011-05-15 @ 23:14:19
rubriken x) nej men idag var ju jag som sakt hos kitty nu berättar jag allt från början . först så släppte mamma av mig vid stallet då gick jag in till sadelkammaren och plockade lite och pysslade och då kom jag på att mitt lädertvål och mitt läderfätt e hemma ....F*N..... men då får jag väl göra det imorron ist men då gick jag ner till kittys hage och när jag skulle hämta henne så stog hon längst ner i hagen men då ropade jag kitty så då kom hon i fullgalopp mot mej då blev jag så glad för att hon blir glad och att hon inte haltar så mkt och idag borstade jag henne så j*vla nogrant och skrubbade bort lite lera från hovarna och sen satte jag på hovfett på dom så att hon inte ska torka ut och sen tog jag en jätte liten svamp men lite vatten och tog bort klet elr vad man skq säga från ögonen och sen så smörjde jag hennes typ läppar och mule med klövervaselin för hon har blivigt så himla hård på mulen å så nu årkar jag inte skriva nå mera hej då :)


rengnar..

2011-05-15 @ 13:04:56
det rengnar o rengnar inge kul direkt har tänkt att åka till kitty idag me och borsta på henne , fixa lite lite i stallet , greja i sadelkammaren , smörjag alla kittys 5 träns och hennes sadel , skrubba och göra rent grimmor , göra rent hennes benskydd , smörja mina stallskor och ta hem allt som ska tvättas . nån dag har jag tänkt och åka till ÖoB och köpa en enkel hylla till sadelkammaren som man kan lägga nåra av mina täken som inte får plats i trä lådan och då när jsg har köpt hyllan ska jag skruva på två krokar på en sida där jag kan hänga mina grimmskaft , i sommras köpte jag två hjälm hängare på hööks där jag tänkte hänga mina två hjälmare men nu har jag tre hjälmar så jag måste köpa en till hjälmhängre och sen har jag inte ens satt upp dom kommer alldrig ihåg att jag ska ta me en skruvtagare elr skruvar men ska nog ta med det nån dag den här elr nästa vecka och idag elr imorron ska jag beställa borstar och kamfersalva och sånt från hööks :) nu måste jag gå och äta  hej då :P


tjooo^^

2011-05-14 @ 12:12:04
hej bloggisen , nu häller jag på att packa till klassresan och kl 12.45 ska vi åka till stan och köpa chips , läsk , godis , myggmedel till klassresan och så :) och sen idag ska jag till min kitty och borsta och gosa med henne och fota har fått en ny mobbe och nya converse :D och ni får säga om det e något vi ska blogga om men sak hissa och dissa mer och sånt :) men ny måste jag packa lite mer , men skriver sen om kitty hur det e med henne osv hej då :)


jag och tove flammsar xD

2011-05-13 @ 16:42:00



Rubrik

2011-05-13 @ 16:07:57
Haha rubriken ^^ xD
Igår så red vi lite i skogen och sen på gräsbanan då det var tävlin g i paddocken och framridning i ridhuset och parkering på terrängbanan...
Idag så ska jag nog bara rida barbacka till gräsbanan och beta Nelly medans mamma rider, men Hedvig kanske har häst och då kan jag ju vara med henne också :)
Nu snackar jag med Tova som e i florida ;)

Eskadron air easy

2011-05-12 @ 16:02:22

NYHET!


Dålig bild men dene från google



Bloggen var sååå vit!

2011-05-12 @ 15:26:17
Alltså, nu har ju vi typ fått bloggpaus för att bloggen var typ helt vit?! Nu så är den iaf fixad på nåt konstigt vis.
Igår hopapde jag och idag ska jag nog rida dressyr eller så ska hon vila, men det kan hon göra på lördag då jag ska tävla på söndag. Idag hade vi sexualkunskap tjej- och killsnack, så jag ska läsa lite här hejdå!

Din häst kan ha magsår

2011-05-11 @ 15:51:00
Hoppar hästen inte lika bra längre? Är den inte lika spänstig i sina dressyrrörelser? Inte lika lösgjord som den brukar vara? Verkar hästen lite matt och allmänt hängig? Se upp, din häst kan ha magsår!

Magsår är väldigt vanligt hos hästar. Hästen FÅR inte magsår, det är vi människor som GER den magsår, sägs det. Den goda nyheten är att oftast magsår går att komma till rätta med.

Undersökningar i USA visar att 80-90 procent av galoppörerna är drabbade. Svenska undersökningar visar att 50-60 procent av travhästarna i träning har magsår.

På ridhästar finns ännu så länge inga studier, men tävlingshästar är i riskzonen.

− Trav- och galopphästar tränas på ett ganska likartat sätt och utför ungefär samma prestation. Det är svårare att hitta en tillräckligt stor grupp ridhästar som tränas och presterar ungefär lika, rutinerna kan vara väldigt olika från stall till stall. Då är det svårt att göra några frekvensstudier, säger Jan Skidell, överveterinär vid Regiondjursjukhuset i Helsingborg och expert på magsår hos häst.

 

Hur märker man att hästen har magsår?

Symptomen är ofta ganska diffusa och därför svåra att upptäcka, säger Jan Skidell. Hästen kanske presterar sämre än den brukar. Pälsen är glanslös och hästen äter dåligt. Den går ner i vikt och kan ha återkommande, oftast lindriga kolikanfall.

Ibland kan magsår uppstå som en följd av att hästen lider av någonting helt annat. T ex vid tandproblem eller parasitangrepp, ofta blodmask. Vid allvarliga sjukdomar och smärttillstånd ökar också risken.

 

Hur konstaterar man att hästen har magsår?

Det finns bara ett säkert sätt att konstatera om hästen har magsår, genom s k gastroskopi. Veterinären för ner ett s k videoendoskop, en tunn slang, genom näsborren ner i hästens magsäck och kan undersöka magslemhinnan.

− Undersökningen går relativt snabbt och det är det enda sättet att konstatera om hästen har magsår eller inte, berättar Jan Skidell. Det finns inga genvägar, t ex att ta ett blodprov.

Magsår graderas från 0−3: 
0:
Inget magsår
1: Ytliga magsår som är lindriga och enstaka 
2: Djupare och ett större antal magsår, men inte blödande 
3: Rikligt förekomst av djupa och blödande magsår.

 

Varför får hästen magsår?

Felaktig utfodring är en väldigt vanlig orsak till magsår. För långa tider mellan fodergivorna eller att foderstaten innehåller för mycket kraftfoder och för lite grovfoder. Hård fysisk träning och stressig stallmiljö är andra faktorer som kan ge hästen magsår. Stressig stallmiljö och oregelbundna utfodringstider kan utlösa magsår, men också så kallad negativ stress, dvs att hästen står sysslolös inne i boxen många timmar per dygn.

− Om man rättar till utfodringen och minskar träningen under en period så kommer man oftast till rätta med problemen, säger Jan Skidell. Hästen blir frisk och kan då ridas och tränas som vanligt igen.

 

Kolla på foderstat och utfodringsrutiner

− Om vi konstaterar magsår men utan andra sjukdomstillstånd, då tittar vi först och främst på utfodringen, säger Jan Skidell. Vi gör en analys av grovfodret och hjälper till att göra en bra foderstat där fodergivan delas upp på så många tillfällen som möjligt. Framför allt är det viktigt att minimera tiden mellan sista utfodringen på kvällen och den första på morgonen.

− Hästen ska fodras fyra-fem gånger om dagen. Bäst är om man kan ge sista givan vid 9-10-tiden på kvällen och den första vid 7-tiden på morgonen. Då står hästen utan mat i 8 timmar och längre ska det helst inte vara, säger Jan Skidell.

Sedan tittar vi också stallrutinerna. Hästen ska ha en lugn miljö och inte utsättas för onödiga stressmoment. Här är Jan Skidells råd:

− Alla hästar i stallet ska få mat samtidigt. Om en häst får mat och inte de andra så blir det stor stress i stallet.

− Bäst är att ge hö först och kraftfoder sedan. Näst bäst är att ge kraftfoder och hö samtidigt. Men ge aldrig enbart kraftfoder! Att ge kraftfoder först och sedan hö en timma senare är INTE bra.

− Hur äter din häst? Kastar den sig över fodret och slukar det på nolltid? Du tittar på hästen och tänker vilken fin aptit den har! Men en sådan häst skaffar sig själv svältperioder och kan utveckla magsår. Ofta en lindrig form, men hästen presterar inte optimalt.

− Det bästa sättet att göra hästen frisk är att släppa ut den på bete. Hästar som går på bete har i princip aldrig magsår.

Källa och bild: HÄR


Kyla hästens ben

2011-05-08 @ 15:48:00
Att kyla hästens ben efter en hårdare träningspass är förebyggande för skador, då kyla är bra för senor och ligament. Blodkärlen i hästens ben drar ihop sig när man kyler och har det uppstått en liten skada på benet kan blödningar förhindras snabbt vid snabb nedkylning och man kan även förhindra att en liten överansträning utvecklas till en större skada. Att kyla benen efter ett hårdare pass där man cantrat, ridit på "dåligt underlag", hoppat eller ridit ett hårt dressyrpass så är det väldigt bra att använda sig av kylande liniment eller spola hästens ben med kallt vatten en stund. Man kan även använda sig av kyl-lera, olika paddar och lindor som har kylande effekt, vissa behöver ligga i frysen innan och en del behöver inte kylas innan användning. Man bör vara försiktig så hästen inte får frostskador.

På vintern har jag oftast inte behövt kyla Divan ben efter ansträning om hon ska ut efteråt. Eftersom det var massor av kall snö i hagen som skött det åt mig, men ibland har jag lagt på kylande liniment. Nu när våren är här spolar jag hennes ben ibland och ibland använder jag liniment och på sommaren spolar jag mest.

Något som jag vill testa är Cool on track, från Back on Track ;) Det låter riktigt bra och har hört att det är bra!

Cool on Track kyler huden och ökar blodcirkulationen. Svullnad och inflammation avtar och muskler, senor och ledband får hjälp till självläkning. Sprayas eller stryks på hästens ben.

Cool on Track har en karenstid på 96 timmar.

  1. 1.Kyler inom någon minut
  2. 2.Verkar i ca 30 minuter , upp till en timme
  3. 3.Ger snabb återhämtning efter träning och skada
  4. 4.Förebygger svullnad, muskelspänning och inflammation
  5. 5.PH-neutral


Björklinge RK Plats Jälla

2011-05-08 @ 15:34:29
Jag skrittade fram henne i 30 minuter och sen så red jag fram i trav och galopp i 30 minuter. När jag var i collecktingring så skrittade jag mest, men jag kollade att Nelly var med, så jag travade och galopperade ett varv åt varje håll. Väl inne på banan så skyggade hon lite för domaren, men jag red på en volt nere vid dom och efter några varv lugnade Nelly ner sig och koncentrerade sig på mig.
Här är en film på det hela, jag pallade inte göra något mer. Gjort i AVS Video Editor 5.2, tror att det kommer upp någon damp sak... -.- Reklaaaaam, men det är bara där i början...

Tävling

2011-05-08 @ 12:47:36
Tjenare!
Jag kom på tredje plats!♥
Det gick sjuuukt bra, nelly gick i finfin form, men hon var lite seg och lyssnade inte riktigt på skänkeln.
Vet ni vad det bästa var? JAG RED INTE FEEEL! :)
Jag låg etta ett tag och då var det två ryttare kvar och om båda skulle få bättre procent  än mig så skulle jag komma trea och precis utanför placering. Jag fick 59.65% och är skiiitnöjd! Nu ska jag fixa movie maker eller testa och installera något nytt och lägga till musik osv. Jag ska också göra en massa andra filmer, dvs om det funkar. Mer text får ni sen!

Vila i frid

2011-05-07 @ 19:40:31
Först och främst måste jag säga vila i frid, mitt kära grimskaft! Du har hjälpt och tjänat mig i sju månader och jag kommer aldrig glömma dig. Idag i stallet hoppade Jens och sen så  red jag dressyr, det gick sådär. Jag mår iinnte så bra, hoppas att jag mår bättre imorgon annars blire inget. Vi har flätat osv men hoppaaaas!

avramling på ett 80cm hinder med Kirsthi

2011-05-07 @ 16:12:00






Kirsthi

2011-05-07 @ 13:01:00
hej , idag mår jag sådär men det e bättre har precis kommit hem från Kirsthi jag stog i hagen och borstade henne och så satt jag på henne mitt bruna tränset med guldsaker på och när jag skulle typ slappa henne på mulen så fick hon en så här ståt från mig då hon var jätte rädd så hon travade iväg från mig och ville inte komma nära mig för hon trodde typ att jag hadde el på mig elr något sånt x) men jag fick muta henne med havre och då borstade jag hanne lite och så berömde jag hanne men hon var lite¨på sin vakt elr vad man ska säga men sen var hon lungn och sen körde jag lite frohets dressyr med henne hon var super duktig hon förljde efter mig hela tiden och hon var jätte snäll och gullig och det var andra gången jag körde det med henne och jag filmade när jag gjorde det men videon vart inte så bra :/ men fotade jag så klart så det blev en hel del bilder (Y) så här kommer bilderna och videon får ni i ett annat inlägg :) ni har blivit bättre på att komentera men vi vill ha mer komentaren (Y)

DISS

2011-05-07 @ 09:43:00


DISS på att vi mår så dåligt båda två!

 


Bloood

2011-05-07 @ 09:35:38
Hejsan!
Idag mår jag faktiskt lite bättre, tävling blir det iaf imorgon!
Nu på morgonen så märkte jag att våran katt sotis blödde från båda framtassarna :(
Nu ska jag typ städa rummet, är skiittrött

Talang/Hockey VM

2011-05-06 @ 21:14:35
Jaaa, nu har jag kollat på både Talang och Hockey VM.
Vi spelar in bonde söker fru då en av tjejerna som är med bor väldigt nära mig, och jag känner henne inte men jag kanske ska börja rida hos henne sen när jag inte har Nelly längre. Imorgon är det putsning och borstning till tävling. Jag måstemåstemåste träna stenhårt på programmet så jag INTE rider fel. Jag satsar nämligen på placering!

Ajaj

2011-05-06 @ 16:20:20
Precis som Isabelle sa så har jag sjukt ont i halsen, nelly vilar idag och mamma och pappa åker dit efter maten.
Nu spelar jag Howrse xD
Hela dagen i skolan så hade jag ont i halsen, men på ministallet gjorde vi en heel del!
Under kvällen nu så ska ni få bilder från igår och i förrgår

Fång

2011-05-06 @ 15:44:00

Vid en hovbensrotation roterar hovbenet oftast framåt i förhållande till hovkapseln, dock kan det förekomma att det roterar åt sidan på hästar med kraftigt avvikande benställning. Hovbenet behåller dock fortfarande ett relativt normalt samband med hovkapseln i den övre delen av hoven. Vid hovbenssänkning har allt samband släppt och hovbenet sjunker nedåt och bakåt i hovkapseln.
En lägesförändring kan uppstå i olika grad i alla hovar men framhovarna är de som oftast får större förändring.

Hästar kan få enbart en sänkning utan rotation och vice versa. Dessa lägesförändringar är mycket smärtsamma och kan liknas med en " blånagel " som vi människor kan få. Problemet är att hästarna måste stå på sina " blånaglar " tills en ny hovvägg vuxit ned.

 

Vanligaste symtomen på akut fång

 

Rörelsestörning ( Obelgrad ) - stel, rör sig ovilligt, belastar ogärna framhovarna.
Förstärkt digitalpuls
Ökad värme i hov och kronrand
Svullen kronrand
Visitertångöm
Svårt att vända på snäv volt
Dubbelslående steg ( sätter ner trakten först )

 

Vad man ska göra i fall man misstänker fång


Om man misstänker att hästen har fått fång skall man så fort som möjligt hjälpa den.

· Ställ hästen på strikt boxvila, gärna på tjock spånbädd.
· Tillkalla veterinär som kan hjälpa Dig att ställa diagnos och ge hästen smärtstillande.
· Behandla orsaken ( om den är känd )
· Ge endast grovfoder, gärna högt placerat i ett hönät eller dylikt. Var försiktig med foderbyten.
· Undvik transport av hästen
· Om hästen är nyskodd eller skodd med sula - ta av skor ( om möjligt ). Gör inga andra åtgärder på hovarna.
· Gör det så bekvämt som möjligt för hästen, kyl ben och hovar, ställ dem på dynor av skumplast eller styren.


Låt hästen stå som ovan i cirka 10 dagar, även om symptomen avtar. Har hästen fortfarande symptom efter 10 dagar har med stor sannolikhet en lägesförändring av hovbenet skett i hovarna. Det finns i dag inget känt sätt att förhindra utvecklingen. Antingen avtar problemet eller så får hästen en lägesförändring. 
Vad gör jag om min häst inte blir bra efter det akuta skedet ?


Om hästen har kvarstående symptom efter cirka 10 dagar bör hovarna röntgas. Utifrån röntgenbilderna kan en skicklig hovslagare vidta åtgärder för att hjälpa hästen att återfå ett friskt samband mellan hovben och hovkapsel.




snackat med linnea

2011-05-06 @ 14:26:54
hej , har precis snackat med linnea hon sa att hon inte mådde särskilt bra hon hade jätte ont i halsen stackars henne så det blir någ inge nelly för henne idag :/ och jag e fortfarande sjuk :/ har så J*lar ont i huvet :/ så det blir inge kitty för mig idag :( men det kommer bilder ikväll elr snart jag bara måste gå ut och få lite fris luft då kanske det blir bättre i huvet (Y) men nu kan jag inte skriva nå mera måste gå :(


MAMMA E PÅ ULLARED

2011-05-06 @ 13:00:30
Mamma sak köpa läder gjord i brun , ett pullaträns ,rid hanskar  , ridbyxor , swarovski panband , flug täcke , lädergrimma ,schabrak , benskydd  och mycket mer :D


Svart Beige brun outfit

2011-05-06 @ 11:43:02



Bilder från gårdagen

2011-05-06 @ 08:26:35

hej , här kommer bilderna som skulle ha kommit igår men nu kommer dom







Ont i halsen

2011-05-06 @ 07:08:45
Bläää, här vaknar man upp och har jätteont i halsen! :(
Idag e det träslöjd och jag och Nicole ska fortsätta med vårat stall.
Ikväll så ska Nelly stå eller så ska vi åka dit på kvällen, så ni får ett inlägg när jag kommer hem.
Just nu laddar jag ner lätt c:1 programmet på min mobil så jag kan träna ständigt! Och det krävs för jag vill lätt ha godkänt och chans o ta en placering! haha höööga krav. Nelly e min bebis, kommer sakna henne som fan!

Fråga

2011-05-05 @ 20:23:19
Vilket bett rider du på?
Är det något du rekommenderar?
Vad har bettet för effekt på hästen?

Dagen

2011-05-05 @ 20:19:43
Hejsan! Sorry för jag inte har bloggat, men har inte hunnit!
Idag så skulle vi igentligen ha haft sexualkunskap, men det blev ingen eftersom att våran skolsköterska Marie som skulle ha det med oss var sjuk. Jag som hade lääängtat, nerrå xD
På idrotten hade vi enskild orientering som var apenkel :D Sen direkt när jag kom hem så åkte vi till stallet (skälet till att jag inte bloggade) där så betade jag Nelly först, sen så hade jag privatlektion för Maria, det gick suuuperbra, Nelly riktigt bjöd på hinderna och hade inte en tanke på och stanna! Det var halt i ridhuset så vi (Nelly) halkade ett par gånger men vi rätade upp oss och hoppade ändå! Först hoppade jag två hinder på en volt, skulle ha 8 galoppsprång emellan hindrerna. Sen så hoppade vi en bana med stora svängar och samma fast snäva svängar.
Hinderna stod lite närmare varandra, men jag gjorde inte noggrant! xD
Sen så hoppade vi lite banor och sen så hoppade jag en kombination på ett språng, hon var skiiitfin idag!
Alltså det var bästa gången jag red Nelly i hoppning, hon hoppade sååååååhäääääääääääääär fint!!
Guud vilken ponny jag har! Hon är verkligen uuunderbar!
Sen så tvättade vi hennes sår och åt mat från sibylla. Sen åkte vi hem typ. Skavsåren har blivit mycket bättre, men vi lastar henne utan boots på söndag. Juste ja! Jag måste träna prograaaam!

sjuk..

2011-05-05 @ 13:44:35
hej , idag e jag sjuk har jätte ont i magen och ont i huvet så då e jag hemma och sitter vid darton och tvn (Y) så gött och i morrse åkte mamma till göteborg för att hon ska på kund besök på ullared för hon sälger massor av saker till dom :) och så ska hon sova på hotell så hon kommer hem på  söndag det e många som undrar hur det e men min lilla Kirsthi och hon e ganska pigg men fi fick besked från veterinären för ca 2 veckor sen och här inte orkat skriva om det men nu gör jag det och veterinären sa att det kan vara en infektion i kotleden och om det e det så ger dom henne en spruta och så står hon i ca 3-4 veckor och sen ska jag förhoppnungsvis sätta igång henne men jag missar ju tävlings sessongen men det e ju bättre att man frår rida på henne elr att hon blir utdömd :/ mmen nu håller jag åp att kollar på C-Ponnysar som man kan lån elr köpa jag vill ju hällst köpa men om ni vet nån bra C-ponny som e ganska pigg men bra temprament inte högre en 50.000 så kan ni ju komentera en c-ponny som e till salu elr som man kan låna så e ni gulliga ha det gött ;)




Gallor

2011-05-05 @ 12:46:00
En galla är en ökad mängd ledvätska i en led eller senskida. Gallor kan hästen få av olika anledningar, ökad ansträngning, inflammation, infektion med mera. Man kan även se det vid tvära foderbyten eller om hästen är i allmänt dålig kondition. 

Hästen kan ha gallor som är relativt konstanta i hela sitt liv utan att den har några bekymmer utav dem, ofta sitter dessa i kotsenskidorna bak eller i kotlederna fram. Det är viktigt att man känner igenom sin häst regelbundet själv så att man snabbt märker om hästens gallor förändras. Hårda ömma gallor, eller en galla som dyker upp plötsligt, ska man vara observant på. 

Hästen kan också vara svullen i sina ben och då är svullnaden oftast lokaliserad till nedre delen av benen på hästen. Typexemplet är att hästen blir ”tjock” i bakbenen efter en natt i box. Dessa svullnader går ofta ner när hästen får röra på sig, ofta beror det på dålig cirkulation och det samlas överflödig vätska i benen, dessa svullnader ligger ofta i mjukdelarna runt lederna och ska inte förväxlas med gallor.

Har man gallor eller svullnader i benen som inte verkar ha något samband med någon akut hälta eller skada, så finns det många huskurer på hur man kan få bort dem för stunden eller i alla fall minska deras omfattning. Effekten är varierande, man får prova sig fram och försöka hitta en variant som man tycker fungerar.

• Linda benen, det finns olika typer av bandage, oftast använder man dem på natten när hästen står still för att minska möjligheten för svullnad. Man kan bland annat använda Back On Track-underlägg, många har sett bra effekt av dessa. Materialet i Back On Track består av polyester med insmält keramikpulver och är utvecklat i Kina. Linda dock inte benen på din häst om du inte är van, man kan orsaka senskador om man lindar på fel sätt.

• Användning av olika typer av liniment, var dock försiktig med att använda liniment ihop med bandage då det lätt kan bli brännskador.

• Man kan även försöka kyla benen för att minska svullnad och gallor. Man kan använda rinnande vatten eller olika typer kylbandage, kyllera eller kylbalsam.
Källa : Hippson

hjälp mig att hitta ett strass panbnd i grönt..

2011-05-05 @ 09:08:29
hej , jag undrar om det e nån som vet vart man kan köpa ett strass panbant men svart läder i storlek ponny men jag kan tänka mig köp ett beg av nån hälst ska det kosta under 500 :- snälla hjälp mig den här bilden e tagen från google och desutom e det e swarvski panband men jag vill ha det i strass :) snälla hjälp mig :)







Jockeyläder

2011-05-04 @ 20:23:45
Hihi, först så försökte jag mjuka upp henne, forma och ställa lite, ha henne i form i skitt trav och galopp och sen få fart i det också. Sen när det var klart (det var inte lika enkelt som det låter) så kortade jag stigbyglarna eller snurrade tre varv och sen så högsta hålet. Sen så red jag i jockeyläder. Nu kan  jag inte skriva mer

Brännboll

2011-05-04 @ 15:49:32
Haha jag suuuger på brännboll, vi spelade de och träffa typ bollen en gång xD
Vi ska ju ha match mot lärarna  för att vi slutar i skolan :)
Sen så åt vi våran egengjorda spagetti och köttfärssås, med sallad till. Det vart suuupergott! Salladen och salladsdressingen också. Jag fotade lite xD Det var det sista hemkunskapen och nu på onsdagar så ska vi träna på kabarén :) Jag och nico ska sjunga ****** *** *** **** * **** från filmen (*********) ****** :)
Haha^^ det ska bli superkul! Nu så ska jag nog spela battlefield heroes, men först ska jag skriva lite till!
Jens skulle ha hoppat Juvas idag men så hade han ramlat av någon häst så han skulle vila upp sig till på lördag, då så ska han hoppa istället. På rasten så gjorde vi en bana av hinder och körde tidshoppning och min sämsta tid var 19.nånting och den bästa var 11.2 xD Liiiite skillnad haha. Jag och pappa åker till stallet senare, vi ska äte man först å så. Men jag tänkte rida igenom henne lite grann för att sen gunga med i galopp och kanske stå lite i lätt sits, nej jag ska först rida ordentligt och sen i jockeyläder! :) Haha det kommer se fett muppat ut men det är jätteroligt!
Nu måste jag göra lite saker, som å spela XD

Film

2011-05-03 @ 19:26:03
Alltså jag har försökt jättemycket nu med windows movie maker, men det funkar inte :(
Ja alltså när jag ska lägga in en film så står det "C:\Users\linnea\Pictures\Nelly O Jag\thecameraisback 050.MOV gick inte att importera."
Imorgon så tror jag inte att jag gör så mycket. Mamma sa förresten att Nellys skavsår ser mycket bättre ut och att den nog snart kommer att läka. På torsdag är det kanske sista maria träningen för att så mycket annat kommer ivägen, som att dom ska hoppa terräng och att jag ska till kunskap på besök osv. Alltså hoppas att vi fixar detdär med movie maker för jag vill kunna göra filmer på mig och nelly och såntdär... Får forska litegrann
Nu så tänker jag på karlshem och alla minnen från det. Det ska bli fett kul.
C:\Users\linnea\Pictures\Nelly O Jag\thecameraisback 050.MOV gick inte att importera.Nu tänker jag på karlshem och en massa såntdär. Mamma sa att det förmodligen blir sista Maria träningen på torsdag eftersom en massa saker tillkommer. PÅ våran Kabaré så ska jag och nicole sjunga och dansa, det ska bli superkul, hoppas att det går bra. Vi kanske kommer att få inleda alltihop :O Imorgon så händer nog ingenting speciellt.Mamma sa förresten att Nellys skavsår såg mycket bättre ut och att det nog snart kommer att försvinna.
Visste ni att alla bilder från karlshem 2010 finns på min bilddagbok. Iår så hoppas jag att det kommer att bli mysigt och bra med Flizan och Tova, båda är jätteschyssta tjejer som ställer upp i vått o torrt, precis som en jättebra Isabelle Fredriksson. Senast jag snackade med henne så var hon lite ledsen, men det får hon berätta själv om hon vill att det ska berättas. Nejnu ska jag nog göra en mapp med bilder till aud, det ska vara en massa bilder som jag ska bränna ner på en skiva har jag bestämt, för det ska vara filmer också, hoppas hon vill ha dom :)
Vet ni var jag drömde? Jag drömde att jag skulle på dressyrtävling med Nelly och där på tävlingsplatsen var en häst som heter Izonso (han kommer från karlshem) då frågade dom som var där om jag ville tävla på Izonso istället och jag bara visst, men sen ångrade jag mig och då hade jag typ ridit fram på framridningen och allting. Så då blev det brottom på med grejjer på Nelly xD
Längtar verkligen till tävlingen på söndag, vill ha medalj, men satsar fram för allt på en fin programridning. Men hoooppas. Jo detdär med Ekohus cup också jag hinner vara med på alla omgångar men inte finalen ^^
Nej nu har jag skrivit tillräckligt hoppas ni orkade läsa!

Hjälp de att hitta sin häst

2011-05-03 @ 17:46:30

”Vi har under en tid haft vår ponny Bobby uppstallad hos en kvinna vid namn Kerstin Palmlöv. (Finns att se på facebook, Kerstin Fjunis Palmlöv) Hon bor i Åkersberga, Björnhuvudvägen 11.
När vi talade om för henne att vi skulle flytta Bobby blev hon rasande. När vi igår skulle hämta honom var varken hon eller Bobby där, hon hade låst stallet och lämnat de övriga hästarna ute. Hon måste alltså ha åkt iväg med honom någon gång mella…n kl 17-19. Vi väntade halva natten utan framgång, polisen var där men kan inte göra något. Hon påstår nu att hon äger Bobby och att vi inte har någon rätt att veta var han är, så vi är såklart oroliga för vad hon kan ha gjort med honom. Vi behöver därför all den hjälp vi kan få, hör ni eller ser något, tveka inte att kontakta oss!

För att klargöra det hela:
Vi har alltså haft Bobby(Ballinaclare Boy) i fyra år, han är en fullblodskorsning född 1999. Han kom till oss direkt från Irland och vi tävlade i hoppning under de första två åren. I november fick vi triangelmärka honom pga benskada. Pga tidsbrist har vi varit tvungna att leta nytt hem åt honom, och fick då tips av en stallbekant om att Kerstin Palmlöv söker ny D-ponny som ersättning för hennes ponny som nyligen avlidit. Hon var först intresserad men hörde inte av sig på två veckor eftersom en ridskola skänkt en D-ponny till henne och behövde därför inte en till häst. Dock kunde hon tänka sig att ta hand om Bobby mot en ersättning av 2000 kr i månaden, under förutsättning att det fungerar med de andra hästarna osv. Vi skulle resa bort en längre tid över jul och var därför tacksamma för denna lösning. Under tiden Bobby har varit där har han fått stå helt ensam i en liten hage eftersom han ”betett sig så jävla dumt” mot de andra hästarna, bitits, sparkats, osv. Detta beteende har vi aldrig sett hos honom förut, trots att han gått med många olika hästar i olika konstellationer.

Kerstins löften om stora hagar och kompisar i hagen visade sig inte stämma, hagarna är jättesmå och steniga och Bobby har fått gå själv i hagen under hela tiden. Hon har hela tiden klagat på hur dum han är, att han har ett ”skumt” beteende mot andra hästar. Detta tolkade vi som att han inte var helt nöjd med tillvaron och vi har därför varit i jakt på ett nytt hem åt Bobby. Hon har dessutom ridit honom trots att detta inte var tanken från början, då hon är på tok för stor för honom. Nu när det har blivit varmare har hon planerat att släppa hästarna i fårhagar med fårstängsel, vilket är livsfarligt att ha hästar i. Hon har också tagit av honom alla skorna för att på nytt försöka släppa ihop honom med de andra hästarna för att han inte skall kunna skada de andra hästarna om han sparkas, vilket har gjort att han är extremt öm i fötterna eftersom han har så känsliga hovar.
Signalerna vi har fått av Kerstin under hela tiden har varit att Bobby endast varit till besvär och att det inte har fungerat. När vi nu hittat ett nytt hem till Bobby blev hon fullkomligt rasande och ville köpa honom på direkten. Under dessa omständigheter har vi inget som helst intresse av att sälja till henne och ville därför hämta honom lördag den 30/4 och meddelade detta till henne dagen innan. Eftersom hon blev så upprörd anade vi oråd och åkte direkt för att hämta honom, vi blev oroliga för vad hon skulle göra med honom. Vi skickade ett sms en timma innan vi kom dit, men det var redan för sent, hon hade dragit därifrån. Hon hade dragit ur alla handtag på stalldörrarna så vi inte kunde hämta Bobbys utrustning och lämnat sina övriga tre hästar utomhus och låst in sina hundar i huset. Vi väntade till klockan tolv på natten, hästarna var fortfarande ute, kalla och hungriga när vi gav upp och åkte hem.

Polisen skickade en patrull och vi gjorde en anmälan, men det finns inget de kan göra innan en polisutredning tillsatts. Vi ringde och ringde till både Kerstin och hennes sambo(Elisabeth Ille Thornell), som först svarade och påstod att hon inte visste något om saken. Sedan slutade även hon svara i mobilen.
Dagen efter åkte vår pappa dit och försökte reda ut det hela. Hon påstod då först att hon köpt Bobby, men kunde ju såklart inte visa upp något köpekontrakt eftersom vi endast har ett fodervärdsavtal med option för senare köp, OM båda parter är överens. Hon ändrade sig sedan och sa att hon SKULLE köpa honom och att vi ”ska skita i vad hon gjort av Bobby”. Pappa lyckades hitta sadel och träns i stallet som nu var upplåst och informerade henne om att han tog med sig dem. Efter en stund vägrade de öppna dörren eller svara över huvud taget, inte ens när polisen ringde dem. Pappa stod och knackade på i över en timma och till slut ringde de polisen för att anmäla pappa. De kom då dit och fick höra hur det hela låg till(vilket var precis det pappa ville skulle hända eftersom vi ville ha hjälp att prata med dem av en myndighetsperson), men de kan fortfarande inte hjälpa oss innan ärendet är utrett.

Vi vill klargöra för sådana som på något sätt tvivlar på detta, att vi står som ägare, vi har hans pass och försäkringen skriven på oss – juridiskt sett har hon alltså ingen rätt till Bobby, eftersom det är vi som betalat henne för uppehälle, och inte tvärtom.

Nu gör vi vårt bästa för att nå ut till så många som möjligt för att själva hitta vår stackars häst. Vi har redan fått enormt mycket hjälp och stöd och detta är vi oerhört tacksamma för, men vi måste fortsätta arbeta för att kunna hitta honom så fort som möjligt. Lägg ut info på bloggar, hemsidor, tidningar, anslagstavlor, allt som kan leda oss till honom, vi behöver som sagt all hjälp vi kan få för att hitta honom!
VI har spekulerat en del och pratat med folk som känner till henne och de tror att hon eventuellt kan ha gömt honom någonstans i Dalarna, eftersom hon har kontakter där.

Bobby är en D-ponny valack(147 cm i mkh), mörkbrun med svart man och svans. Har en liten stjärn i pannan och en vit fläck på mulen, lite vitt på höger bakkota. Se bilder på eventet.
Kontakt:
Michaela Kalborg 0706831906
Carolina Kalborg 0733777330″


 


Quintero attackerad av Coupe de Coeur

2011-05-03 @ 17:02:11


VÄRLDSCUPFINAL, LEIPZIG: Under lördagens besiktning angreps Rolf-Görans Quintero La Silla av Ludger Beerbaums Coupe de Coeur. Det kunde ha gått riktigt illa.
Ryttarna måste själva "springa upp" sina hästar vid besiktningen.
- Ofta känner hästskötarna sina hästar bättre än ryttarna från backen, menade Rolf-Göran som kunde hålla sig för skratt efter dagens drama.
Ludger Beerbaum skulle springa med Coupe de Coeur, en bjässe som går i en helt annan viktklass än Quintero. Coupe de Coeur slet sig och rusade direkt till anfall mot Quintero.
- Han har slitit sig någon gång tidigare vid en besiktning, berättade Rolf-Göran när allt lugnat ner sig.
Coupe de Coeur slet och bet i Quinteros nacke och manke. Rolf-Göran hängde kvar i tyglarna.
- Jag visste inte om jag skulle släppa och ta den andra i stället.
Malin Baryards Tornesch var tack och lov utom räckhåll för råkurret. Hans groom Sara höll honom på behörigt avstånd. När kalabaliken lagt sig kunde alla andas ut. Ingen skadad varken människa eller häst.
Ludger var snabbt framme med sadeln för att lägga den på skimmelhingstens rygg. Under sadel vet han vad som gäller. Ordning och reda.
Källa: Ridsport

Jump club avramling

2011-05-03 @ 16:24:00

saknad...

2011-05-03 @ 15:48:55

 

Han finns i mig, han finns i allt.
Han finns i ljuset,  i allt mörkt och kallt.
I spegelbilden. Jag ser av mig.
Han finns omkring oss, han finns i mig




du lämmnade oss för 2 år sen men känns som igår ..



Chris Medina - What Are Words

2011-05-03 @ 15:10:54


så himmla fin låt :') ni kanske inte tycker det men jag gör det :) man förstår verkligen honnom men om ni inte fattar vad det handlar om så kan ni fråga mejj :) kanske låter lite konstigt men men xD

hemma

2011-05-03 @ 15:00:27
hejsan , kom nyss hem fråg skolan och där ljög jag lite jag kom hem för ca 50 min sedan men iaf i skolan så hade vi samhällskunskap droger och alkohol xD men idag hadde vi ju också idrott vi körde brännboll vi vann (Y) och när vi hade mattelektion å fotade jag lite när vi jobbade medans min lärare va i ett annat rum xD men bilderna får ni se sen :) ha det gött :)



Vadfanskajagheta.se

2011-05-03 @ 14:55:02
Okej, jag kollade bara på bloggen och fick syn på denhär videon Uuuuusch!
verkligen superäckligt, och det är en råtta ingen mus!

Klubba

2011-05-03 @ 14:37:48
Hejsan!
Idag i skolan så hade vi faxuellt (sammhällskunskap, frågesport) o då så skulle den som hade bäst resultat få e klubba, men då tyckte vi andra att det blev orättvist så alla bah "vad dåligt" osv. Då sa jag att det typ va diskriminering, och då höll alla andra med, då fick dom som hade bäst rätt ingen klubba och då var allt mitt fel -.-
Idag ska nelly somsagt stå, ska nog chatta med Tova och Flizan sen också, om dom loggar in någon gång..! Nej nu ska jag fylla bloggen med inlägg!

Gammalt...

2011-05-03 @ 10:54:00
En gammal film på mig och Nelly när vi hoppar.

Dagens Fråga

2011-05-03 @ 07:39:59
Använder Du benskydd på din häst/ponny? Varför gör du det? Är det nödvändigt?
Ja det är frågan det!

hejsan

2011-05-03 @ 07:38:19
hej , idag e det en vanlig dag elr nje vi ska inte göra något spec i skolan f*n jag har glömt vi har ju idrott måste gå och packa men kl halv sju på kvällen ska jag på cirkus det var tanken att min 7åriga syster bara skulle dit men då hänger jag me och fotar lite :P kanske inte så roligt men men xD ajaj , ha det gött (Y)



Inte mycket tid

2011-05-03 @ 07:18:08
Tjenare, idag så är det väl en rätt normal dag. Hästarna ska skos så dom får vila. Det nelly hade var inte mugg utan skavsår från bootsen men det kanske jag sa?
Under dagen så får ni update och i eftermiddag extra bra då eftersom att jag e hemma då.
Sen ska jag nog träna lite på programmet också, kan det rätt bra men jag vill drömma drömmar om det innan jag är nöjd! Idag har det tillochmed snöat så jag måste plocka fram den varma jackan igen!
Ha det bäst!

Åsa Träning

2011-05-02 @ 20:14:01
Hejsan!
Idag på Åsaträningen så försökte vi förbättra programridningen, men hon tyckte att det såg jättebra ut:)
Vi tränade också mycket i galoppen då nelly har svårt för att gå i form och korta galoppen samtidigt.
Pappa filmade lite också, men jag orkar inte lägga upp, iallafall inte nu.
Idag var nelly lite normalare, iallafall efteråt, hon var nog lite nöjd då.
Hoppas att ni gillar den nya top updaten, vi kämpar!

video från i tisdags

2011-05-02 @ 16:47:49





film från i sommras

2011-05-02 @ 16:03:25




Så himla bra!

2011-05-02 @ 15:51:16
Älskar denna härligt roliga video!

Mugg

2011-05-02 @ 15:40:02

Det säkraste tecknet på mugg är sårskorpor i karleden, ibland uppstår värme och svullnad på grund av att infektionen sprider sig.

Vad som orsakar mugg

Huden är ett skydd mot oönskade organismer, men skyddet kan brytas om huden blir fuktig och/eller sårig. Den fuktiga skadade huden blir lätt infekterad av bakterier. Huden i karleden är tunn och området därför extra känsligt. Symptomen vid mugg är sårskorpor i karlederna. Värme, ömhet, svullnad och rodnad förekommer också. Kraftig mugg kan ibland orsaka hälta.

Följder av mugg

Om mugg inte behandlas i tid, kan den sprida sig. Om den sprider sig uppåt och drabbar huden på skenbenet, kallas det rasp. En vanlig komplikation är lymfangit. Lymfangit innebär att lymfkärlen i hästens ben inflammerats. Lymfkärlen transporterar normalt bort vätska från vävnaderna. Vid en inflammation i lymfkärlen sker inte detta. Då samlas vätska i hästens ben som sväller kraftigt. Tillståndet kan bli kroniskt om det inte behandlas i tid. Hästen får ett så kallat elefantben.

Hur påverkas användbarheten?
Det kan gå så långt att hästen blir halt av muggen, på grund av att det gör ont i såren och att huden spänner av svullnaden. Så länge hästen inte har ont eller visar hälta så är det bara bra om den får röra på sig som vanligt. Är hästen svullen, brukar svullnaden gå ner när hästen får röra på sig. Om hästen har ont och haltar har det gått så pass långt att du borde ha kontaktat veterinär, det är alltså hög tid att göra det nu!

Hur förebygger jag mugg?

Hästens fysiologi

Häststens hovskägg är till för att skydda karleden mot smuts och fukt. Vissa hästar har mycket hovskägg och har därför bättre skydd.

Många hästägare klipper bort hovskägget på sin häst för att de tycker att det är lättare att hålla rent i karleden och för att en välfriserad häst ger ett bättre intryck. Men det är en smaksak. Antingen låter man hovskägget vara kvar för att skydda, eller så klipper man bort det och håller rent själv. Vad man än väljer så är det viktigt att varje dag känna efter mugg i karleden. Det kan vara bra att veta att opigmenterade, tecknade ben, det vill säga vita ben, är extra känsliga för mugg.

God boxhygien är viktigt för att hästen inte ska få mugg. Bädden bör bli rengjord ordentligt minst en gång om dagen om hästen går i hage på dagarna och minst två gånger dagligen om den står inne hela dagen, till exempel på grund av boxvila ordinerat av veterinär.

Foder

En allergisk reaktion från foder eller strö kan ge upphov till mugg. Det kan vara svårt att förutspå, men är bra att veta om man inte hittar någon annan orsak. Oftast visar sig allergiska reaktioner på flera sätt.

Användningsområde för hästen

Vad hästen används till har ingenting med mugg att göra. Hästen kan till exempel inte få mugg för att den rids för mycket. Däremot kan boots (skydd som fästs runt karleden för att skydda mot exempelvis balltramp) vara en orsak till mugg. Det kommer lätt in grus och sand som gör att hästen får skavsår i karlederna. Gruset och sanden smutsar ner skavsåret och mugg uppstår då lätt eftersom såren infekteras.

Bild från google

Att tänka på:

  • Håll karlederna rena.
  • Spola gärna av leriga ben.
  • Försök att hålla hagarna lerfria.
  • Spola av benen om hästen gått på saltat underlag.
  • Mocka minst en gång om dagen.
  • Kontrollera att hästen inte får skav av benskydd, till exempel boots.
  • Källa : Agria

Barn och Vuxna

2011-05-02 @ 15:36:57
Kan jag som ett barn vara jättebra kompis med en vuxen?
Alltså jag tror det, men vuxna tar allt så seriöst, oftast...
Så frågan är kan vuxna vara vän med barn och tvärtom?

Från Igår

2011-05-02 @ 15:30:58
Bilderna från igår får ni absolut! Jag glömde visst att säga att Julia min granne hängde med till stallet, inget märkvärdigt men ändå. Alltså min kamera har typ damp, ingenting är som vanligt på den. Igår ändrade jag några inställningar men den blev inte som vanligt igen. Och Nelly.... Hon var sig inte lik igår. Hon slängde med huvudet,ja man fick klappt klappa henne utan att öronen ströks bakåt :(
Nellys grimma hängde utanför hagen men det hade vi missat^^
<3
Sotis kör bil xD

En överraskning

2011-05-02 @ 15:18:42
Jaha, är lite paff, men det tar vi sen!
Idag i skolan var det rätt tråkigt, en kille som heter Linus och går i fyran jagade mig maja och alice och sen ramlade han o började grina. Musik var det och jag och Nicole ska sjunga en sak på våran kabaré :)
PÅ vägen hem så hade Isabelle precis ringt mig och sen ringer jag en tjej som Heter Johanna som jag kanske ska börja rida hos. Jag har redan sms:at henne en gång och i telefon så berättade hon att hon hade snackat med min pappa:O undra om han är sur, för jag har ju inte berättat någonting för honom ?!
Aja hoppas att allt löser sig! Snart kommer typ pappa hem och sen ska vi till stallet så jag ska rida för åsa, juste ja programmet!

76,375 procent för Patrik

2011-05-02 @ 14:49:44

Källa: Ridsport



Ute eller inne?

2011-05-02 @ 07:12:57
Hejsan! Idag är det ju somsagt träning för åsa, men undra vart vi ska vara? Ute eller inne?
Hmmm, i paddocken red jag igår och i ridhuset har jag inte ridit på jättelänge, så vi får väl hoppas att det blir ridhus.
Idag i skolan så har vi musik med världens stördaste musiklärare. Våran ordinarie är tjänstledig...
Suck, skolan vad är det för mening med den egentligen? Alltså allt där e bara så piss!
Är det någonting du vill veta/ha mer av på våran blogg så är det bara att säga till, ideér uppskattas stort!

outfit

2011-05-01 @ 20:45:34


Dagens Fråga

2011-05-01 @ 20:19:31
Vad tycker ni om nya elevare? Bra eller dåligt? Snyggt eller fult?
Ja det är frågan? Personligen är vi på elevare väldigt nöjda, hittils, det kommer ju mer?!
Så Frågan är vad är din åsikt om nya, renoverade Elevare?

7 månader

2011-05-01 @ 20:11:32
Yey idag är det sju månader me nelly föfeeen! Det hade jag ju nästan glömt bort! En månad kvar alltså (och 5 dgr men aja) jag ville bara säga det! Älskar min prinsessa<3 hoppas muggen går bort bara!

Kvällsinlägg

2011-05-01 @ 19:57:03
Tjenare! Nu så har jag duschat och allt möjligt!
Renoveringen på bloggen är väl delvis klar, men en massa nya funktioner ska in!
Imorgon är det skola igen och allt det tråkiga börjar igen :(
Jag tänkte börja med att jag hissar typ en grejj som har hänt, typ "nu hissar jag våra nya hälsningar bilder" osv, så lägger jag till någon bild på det :)
Imorgon så ska ni få bilder från imåndags tillome idag.
Sen ska jag regelbundet börja lägga upp fail bilder, för det tycker jag ju själv är så roligt och se på!
Jag äälskar verkligen det "nya" elevare! Hälsningar bilderna inte minst!
Hoppas att det går bra för mig för Åsa också, jag ska superträna på programmet innan jag lägger mig och sen kan jag det jättebra redan nu så. Ha det jättebra, nu kommer det nog lite roliga inlägg!

bilder från i tisdags

2011-05-01 @ 18:45:12

hej , i tisdags var jag me tove vi åkte kirsthi det var tänkt at tvi bara skulle borsta på henne men fört så gosade vi men henne i hagen och fotade lite och då sa jag till tove men vi kan väl borsta i hagen ist för i stallet och det tyckte tove lät bra (Y) så då gick jag och tove till stallet och hämtade borstarna men då kom tove på att mitt rosa hööks träns kunde vi ta bort nosgrimman på och tyglarna så sätter vi på det på kirsthi så blir det mycket mycket finare å då gick vi ner till hagen och först borstade vi henne jag tunnade ur panluggen och fixade svansen och tove borstade det andra som magen, ryggen, halsen, benen osv sen så fotade vi som galnjningar så här kommer bilder (Y)(Y)






























hahahahahaha xD

hahahahhahahaha XDXD





Ouups

2011-05-01 @ 17:40:25
Vi rensade arkivet, alla bilder på bloggen blev ikoner, men aja välkommen till början av nya bloggen! Jag håller faktiskt fortfarande på o exprimenterar! Linnéa


Home from the stable

2011-05-01 @ 17:01:32
Yeeyy! Hahh
Idag i stallet gick det väl sådär.
Nelly var seg och tung i handen, jag fick hålla på ett bra tag innan hon mjuknade, för visst hon gick på tygeln och det såg säkert bra ut, men det KÄNDES inte bra, och vad är det för mening då liksom?
Så jag ställde och böjde Nelly och tillslut blev hon tillräckligt uppmjukad för att jag skulle våga mig på att rida dressyrprogrammet (lätt c:1). Första gången så gick det dåligt, jag red utan stigbyglar och med spö. Sen andra gången gick det något bättre och jag red utan spö och med dressyrläder. Ahhh jag måste verkligen jobba igenom Nelly, men imorgon så ska jag ju rida för åsa, då ska hon hjälpa mig med formen och så ska jag rida egenom lätt c:1 för/med (haha hur säger man ?) henne.
I stallet (innan jag red) så märkte jag att nelly hade jättemycket mugg i vänster fram kota. Usch!
Så efter jag hade ridit fick vi spola rent med något medel. Det blödde och nelly stackarn såg ut att ha ont :(
På hemvägen, vid postlådorna så var det en svart katt. Våran katt Sotis är svart, men det brukar alltid vara en annan svart kisse där. Men jag såg att det var sotis och han hade antagligen bråkat med den andra svarta katten så han fick åka med bilen hem xD
Nu håller vi på och rensar arkivet, plus att vi håller på och total fixar om bloggen! Hoppas att ni gillar den nya stylen som kommer! Även ny textil osv kommer! Allt nytt och fräscht. Vi har även bestämt att vi ska väckla ut alla texter så att dom blir långa och inte korta och tråkiga! Digga dom nya hälsningar skyltarna :)

Klippa hovskägg

2011-05-01 @ 15:34:46

Jag hittade en bra video på youtube hur man klipper hovskägget på sin häst! Hade själv tänkt göra en video Och detta klipp var ju bra! :) På sena hösten, vintern och tidiga våren brukar hästarna jag haft få ha kvar sitt hovskägg, just för att skydda mot lera osv men sen åker det oftast av. Det är mycket snyggare att klippa bort det om hästarna bara har lite, men om dem har massor som tex många kallblod så låter man det vara tycker jag!


Sverige täcke - Halva priset

2011-05-01 @ 15:08:42
Emmi.se säljer dom just nu ut Sverige täcket i storlek 125 för endast 680 kr i stället för tidigare 1369 kr. Finns som sagt dock bara i storlek 125, men för er som velat ha ett Sverige täcke och har en ponny med den storleken borde slå till!



Flätkit

2011-05-01 @ 12:49:07

Dagens tips är ett flätkit! har inte ett själv men känner en som har det och har fått testa det, men det är mycket smidigt när man flätar hästen.  Finns på Hööks för 39kr.





Testat en massa

2011-05-01 @ 12:07:58
Nu håller jag på och exprimenterar :) visst blir det snyggt? xD Jag fortsätter när jag kommer hem, nu ska jag och julia till stallet! Hoppas vi syns där! Använder inte hälsningar grejjen nu för vi ska ändå ändra dom!:)

test

2011-05-01 @ 11:31:54

Bloggen

2011-05-01 @ 11:17:52
Bloggen är under renovering! Bara så ni vet xD hahaha

...

2011-05-01 @ 09:53:14
Okej verkligen förlåt för att jag inte har bloggat!
Igår så skulle jag försöka rida igenom dressyrprogrammet (lätt c:1) det gick åt helvete xD
Sen så spelade jag och Julia crocket och gjorde massor med hinder och sen en bana, en grundomgång och en omhoppning xD haha jag trooor att jag vann xD
På  söndag (inte idag) så ska jag tävla på björklinge sista dressyr sen veckan därpå på söndagen ska jag tävla på lurbo sista hoppning! Och nu ska jag fan ha revanchpå dressyren! Nej nu får jag ryck och ska ladda upp en massa filmklipp på mig och nelly, sen blir det en JÄVLA renovering på bloggen! Allting ska bort! xD
Designen ska bytas Headern hälsningar grejjen ska bytas, jaa allt ska bytas!!! :)
Nu är det bland dom sista gångerna som vi använder dom gamla sakerna! :P

Oajj

2011-05-01 @ 08:43:53
Förlåååt
för att jag inte har bloggat på ett tag, men ajg har ärligt inte hunnit.
Idag ska man till stallet, justejja jag måste träna på dressyrprogram sorry