Din häst kan ha magsår

2011-05-11 @ 15:51:00
Hoppar hästen inte lika bra längre? Är den inte lika spänstig i sina dressyrrörelser? Inte lika lösgjord som den brukar vara? Verkar hästen lite matt och allmänt hängig? Se upp, din häst kan ha magsår!

Magsår är väldigt vanligt hos hästar. Hästen FÅR inte magsår, det är vi människor som GER den magsår, sägs det. Den goda nyheten är att oftast magsår går att komma till rätta med.

Undersökningar i USA visar att 80-90 procent av galoppörerna är drabbade. Svenska undersökningar visar att 50-60 procent av travhästarna i träning har magsår.

På ridhästar finns ännu så länge inga studier, men tävlingshästar är i riskzonen.

− Trav- och galopphästar tränas på ett ganska likartat sätt och utför ungefär samma prestation. Det är svårare att hitta en tillräckligt stor grupp ridhästar som tränas och presterar ungefär lika, rutinerna kan vara väldigt olika från stall till stall. Då är det svårt att göra några frekvensstudier, säger Jan Skidell, överveterinär vid Regiondjursjukhuset i Helsingborg och expert på magsår hos häst.

 

Hur märker man att hästen har magsår?

Symptomen är ofta ganska diffusa och därför svåra att upptäcka, säger Jan Skidell. Hästen kanske presterar sämre än den brukar. Pälsen är glanslös och hästen äter dåligt. Den går ner i vikt och kan ha återkommande, oftast lindriga kolikanfall.

Ibland kan magsår uppstå som en följd av att hästen lider av någonting helt annat. T ex vid tandproblem eller parasitangrepp, ofta blodmask. Vid allvarliga sjukdomar och smärttillstånd ökar också risken.

 

Hur konstaterar man att hästen har magsår?

Det finns bara ett säkert sätt att konstatera om hästen har magsår, genom s k gastroskopi. Veterinären för ner ett s k videoendoskop, en tunn slang, genom näsborren ner i hästens magsäck och kan undersöka magslemhinnan.

− Undersökningen går relativt snabbt och det är det enda sättet att konstatera om hästen har magsår eller inte, berättar Jan Skidell. Det finns inga genvägar, t ex att ta ett blodprov.

Magsår graderas från 0−3: 
0:
Inget magsår
1: Ytliga magsår som är lindriga och enstaka 
2: Djupare och ett större antal magsår, men inte blödande 
3: Rikligt förekomst av djupa och blödande magsår.

 

Varför får hästen magsår?

Felaktig utfodring är en väldigt vanlig orsak till magsår. För långa tider mellan fodergivorna eller att foderstaten innehåller för mycket kraftfoder och för lite grovfoder. Hård fysisk träning och stressig stallmiljö är andra faktorer som kan ge hästen magsår. Stressig stallmiljö och oregelbundna utfodringstider kan utlösa magsår, men också så kallad negativ stress, dvs att hästen står sysslolös inne i boxen många timmar per dygn.

− Om man rättar till utfodringen och minskar träningen under en period så kommer man oftast till rätta med problemen, säger Jan Skidell. Hästen blir frisk och kan då ridas och tränas som vanligt igen.

 

Kolla på foderstat och utfodringsrutiner

− Om vi konstaterar magsår men utan andra sjukdomstillstånd, då tittar vi först och främst på utfodringen, säger Jan Skidell. Vi gör en analys av grovfodret och hjälper till att göra en bra foderstat där fodergivan delas upp på så många tillfällen som möjligt. Framför allt är det viktigt att minimera tiden mellan sista utfodringen på kvällen och den första på morgonen.

− Hästen ska fodras fyra-fem gånger om dagen. Bäst är om man kan ge sista givan vid 9-10-tiden på kvällen och den första vid 7-tiden på morgonen. Då står hästen utan mat i 8 timmar och längre ska det helst inte vara, säger Jan Skidell.

Sedan tittar vi också stallrutinerna. Hästen ska ha en lugn miljö och inte utsättas för onödiga stressmoment. Här är Jan Skidells råd:

− Alla hästar i stallet ska få mat samtidigt. Om en häst får mat och inte de andra så blir det stor stress i stallet.

− Bäst är att ge hö först och kraftfoder sedan. Näst bäst är att ge kraftfoder och hö samtidigt. Men ge aldrig enbart kraftfoder! Att ge kraftfoder först och sedan hö en timma senare är INTE bra.

− Hur äter din häst? Kastar den sig över fodret och slukar det på nolltid? Du tittar på hästen och tänker vilken fin aptit den har! Men en sådan häst skaffar sig själv svältperioder och kan utveckla magsår. Ofta en lindrig form, men hästen presterar inte optimalt.

− Det bästa sättet att göra hästen frisk är att släppa ut den på bete. Hästar som går på bete har i princip aldrig magsår.

Källa och bild: HÄR



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback